петък, 31 юли 2015 г.

По брой на населението Индия ще изпревари Китай

Населението на земята продължава да нараства, при което половината от прираста ще се дължи на африканските държави, се казва в доклад за световната демографска ситуация и перспективите за развитието й, съставен от департамента по икономически и социални въпроси на Секретариата на ООН.
В доклада се посочва, че числеността на световното население достигна през 2015 г- 7,3 млрд., което е с милион повече от миналогодишните показатели.
Независимо от това, че темповете на ръста на населението малко са намалели, броят на жителите на планетата продължава да расте, като се очаква, че към 2030 г. числеността ще е 9,7 млрд. души, а към 2050 г. - 11,2 млрд.
Според прогнозите, през предстоящите десетилетия съществено ще се увеличи числеността на населението на Африка и Азия. Африканските страни ще допринесат за около половината от общия прираст на населението. По мнение на авторите на доклада, по темпове на ръст Китай е отстъпил пред Индия. Заради ниското ниво на раждаемост числеността на населението на редица държави по скоро ще намалее. Това основно касае европейските региони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар