вторник, 28 юли 2015 г.

Чуждестранните мошеници изстреляха цените на недвижимите имоти в Лондон

Във Великобритания намериха виновник за ръста на цените на недвижимите имоти в Лондон. Шефът на отдела по борба с икономическата престъпност на Националната агенция за борба с престъпността Доналд Тун каза в интервю за Times, че цените на недвижимите имоти в Лондон растат заради чуждестранни мошеници и престъпници, които "искат да крият капиталите си тук, в Обединеното кралство".
Прането на незаконно получени долари чрез недвижимост от своя страна се отразява на стойността на недвижимите имоти.
"Считам, че това повлия на цените на недвижимите имоти в Лондон, - заяви Тун. - Цените в най-скъпия сегмент на пазара изкуствено се увеличават заради това, че чуждестранните престъпници искат да пазят капиталите си във Великобритания. Това води до колизии на пазара на недвижимите имоти."
Д. Тун добави, че е силно обезпокоен от броя на къщите и квартирите, които се купуват от чужди офшорни компании, много от които се използват за пране на пари.
За последните три месеца Великобритания инкасира 150 млн. лири ($233 млн.) от данъци за недвижими имоти, придобити от компании, тръстове и инвестиционни фондове, пише  Times.
Данъкът беше въведен през 2013-14 финансова година и тогава данъчните приходи бяха на стойност 100 млн. лири, при това 80% от посочената сума дойдоха от двата най-богати района на Лондон (Уестминстър, Кенсингтън и Челси).
Д. Тун подчертава също, че "ако у брокерите на недвижими имоти възникнат подозрения, че купувачът се опитва да изпере пари, те са длъжни да съобщят това на властите". Недокладването на подобни операции може да се разглежда като углавно престъпление, добавя той.
Националната агенция за борба с престъпността смята, че в лондонското Сити всяка година се перат стотици милиарда лири.



Няма коментари:

Публикуване на коментар