четвъртък, 23 юли 2015 г.

ЕК отделя на България и Гърция повече от 16 млн. евро за възстановяване след стихийните бедствия през зимата

Еврокомисията обяви в четвъртък, че отделя 16,2 млн. евро от фонда за солидарност на ЕС на Гърция и България след стихийните бедствия през зимата на 2015 г.
Както се отбелязва в разпространеното в Брюксел комюнике, Гърция е пострадала от мащабно наводнение, обхванало 5 региона, а България е понесла значителни щети заради суровите зимни условия.
"Помощта в размер на 9,9 млн. евро за Гърция и 6,3 млн. евро за България ще покрие част от разходите за извънредни операции по възстановяване след стихийните бедствия в двете страни", - се казва в съобщението.
В него се уточнява, че помощта ще помогне за възстановяването на жизнено важни елементи от инфраструктурата и ще възмезди разходи по аварийно-спасителните работи.
В комюникето се цитират думи на члена на ЕК по въпросите на регионалната политика Корина Крецу, която заяви: "Фондът за солидарност на ЕС е един от нашите най-силни символи на солидарност в необходими случаи. Днес ние оказваме финансова подкрепа на Гърция и България, пострадали от бедствията през тази зима, които нанесоха значителни загуби. Сега ние всички заедно можем да започнем възстановяването".



Няма коментари:

Публикуване на коментар