понеделник, 27 април 2015 г.

WWF: БВП на Световния океан възлиза на $2,5 трлн., на седмо място сред световните икономики

Стойността на ресурсите на Световния океан е оценена от Световния фонд за дива природа (WWF) на $24,2 трлн. При това, от фонда смятат, че сумата е занижена, тъй като много от ресурсите не могат да бъдат измерени в паричен еквивалент, се казва в съобщение на прес-службата на WWF.
Според организацията, ориентировъчната стойност на стоките и услугите, "доставяни" от Световния океан на човечеството, е равна на 2,5 трлн. долара. Ако се приеме това число за БВП на океана, то той ще застане на седмо място сред световните икономики след САЩ, Китай, Япония, Германия, Франция и Великобритания.
Както съобщава прес-службата на фонда, сега здравето на океана се намира в критично състояние, заради замърсяването, свръхулова, разрушаването на местообитанието на много риби и животни, а също така и заради повишаването на температурата и киселинността на океана, която води до разрушаването на коралите и мидите.
В съобщението се казва, че при съвременния ръст на температурата на океана кораловите рифове, например, напълно ще изчезнат към 2050 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар