сряда, 22 април 2015 г.

ЕЦБ отново увеличи финансирането на гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи в сряда финансирането на гръцките банки в рамките на програмата за спешно предоставяне на ликвидност (Emergency Liquidity Assistance, ELA) с около 1,5 млрд. евро, пише немският вестник Handelsblatt. По-рано - на 14 април, ЕЦБ увеличи финансирането с 800 млн. евро.
решението беше прието в хода на телеконференция на борда на директорите на ЕЦБ, която е имала конфиденциален характер.
По този начин общият обем на ELA сега възлиза на 75,5 млрд. евро, въпреки че във вторник информирани източници твърдяха, че ЕЦБ разглежда възможни мерки за ограничаване на достъпа на гръцки банки към тази програма.
Кредитите в рамките на ELA се издават на банките с по-голяма лихва, отколкото стандартните кредити на ЕЦБ, като рисковете по тях носи изцяло Гърция.
През февруари ЕЦБ рязко съкрати предоставянето на кредити на банковата система на Гърция, отказвайки да приема като залог облигациите й. Благодарение на обезпечено с облигации кредитиране гръцките банки можеха да получават фондиране с 0,05%-на лихва, но сега те са принудени да използват други възможности за кредитиране, включително ELA.



Няма коментари:

Публикуване на коментар