понеделник, 13 април 2015 г.

Експерти: увеличението на заплатите в Германия може да подкрепи икономиката и в Европа, и в целия свят

Увеличаването на работните заплати в Германия може да окаже съществена подкрепа в цяла Европа, а след време и в САЩ и други страни, смятат експерти.
Както пише The Wall Street Journal, експортноориентираният икономически модел на Германия дълго време предизвикваше укорите на икономистите. В частност, те бяха недоволни от това, че Германия живее за сметка на съседите си в Еврозоната, обостряйки последствията от дълговата криза.
Сега, обаче, Германия, която заема първо място по БВП в Европа и 4-то в света, отбелязва увеличение на вътрешното търсене на фона на близка до историческия минимум безработица и се очаква, че ръстът на заплатите ще увеличи потребителските разходи и вноса и ще доведе до намаляване на профицита в търговския баланс. По мнение на експертите, това ще бъде от полза както на Еврозоната, така и на световната икономика като цяло.
Благодарение на неотдавна приетия закон за минимален размер на заплащане на труда от 8,5 евро на час заплатите в Германия, вероятно, ще се увеличат с 3,5% през 2015 г., което ще бъде рекордно увеличение практически от обединението на Германия, смята икономистът на UniCredit (MILAN:CRDI) Андреас Реес. При това инфлацията в Германия е близка до нула, което осигурява не само номинално, но и реално увеличение на доходите. Към момента германската икономика осигурява едва 5% от световния БВП. Въпреки това, според икономистите, ако Германия успее да се превърне във важен източнике на търсене и пазар за пласмент на другите страни, възстановяването на световната икономика ще тръгне по-бързо.
"В бавнорастящия свят, където не достига търсене, търговският профицит на Германия е проблем" - написа наскоро в блога си екс-председателят на ФЕД Бен Бернанке.
През миналата година Германия регистрира рекордно висок външнотърговски профицит от 217 млрд. евро, или 7,5% от БВП.


Няма коментари:

Публикуване на коментар