понеделник, 27 април 2015 г.

Действията на ОПЕК ще забавят темповете на ръста на добив на петрол в Русия, САЩ и Бразилия

През 2016 САЩ, Бразилия и Русия ще поемат върху себе си цялата тежест от стратегията на ОПЕК, която се бори с излишъка на петрол на световните пазари, което води до понижаването на цените, се съобщава в отчета на Bank of America (BoA).
Увеличаването на добива в тези страни през следващата година, по оценка на аналитиците на банката, ще достигне едва 7 хил. барела в денонощие, в сравнение с 779 хил. б/д през 2015 г.
Същевременно експерти увеличиха прогнозите си за цените на петрола марка Brent за 2016 до $62 за барел от по-рано очакваните $58 за барел, съобщава агенция Bloomberg. Според институцията, ръстът на доставки от страни, които не са членки на ОПЕК, като че ли ще се забави, а картината на тези доставки е конструктивна за цените на петрола.
По прогнози на аналитиците на банката, доставките на петрол от всички държави, които не са членки на картела, през следващата година ще се увеличат до 130 хил. б/д, в сравнение с 670 хил. през тази година.
В това число, ръстът на добива в САЩ ще се намали до 128 б/д от 613, в Бразилия - до 41 б/д от 173, а в Русия - с 7 б/д през 2015 и с 162 б/д през следващата година, се съобщава в отчета на BoA.


Няма коментари:

Публикуване на коментар