петък, 17 април 2015 г.

Прогнозите на MorganStanley за руската икономика и рублата

MorganStanley са преразгледали прогнозата си за БВП на Русия към леко повишение, но въпреки това институцията продължава да очаква продължаване на санкциите, понижаване на цените на петрола до 40% и твърда реакция по отношение на двегодишната рецесия от страна на бюджетно-данъчната политика, със значително намаляване на БВП до 5% през 2015 г. и по-леко (1,8%) през 2016 г.
Ако не се увеличат цените на петрола, или не се отменят санкциите, през 2016 г. MorganStanley предвиждат продължаване на рецесията. В този случай съществува сериозен риск от по-нататъшно свиване на икономиката. В частност, инвестициите ще продължават да се свиват заради външните и вътрешни финансови трудности, както и заради икономическата неопределеност. Това на свой ред предполага, че бързото възстановяване изглежда неправдоподобно, при наличие на санкции върху вноса. В крайна сметка, 45% от руския внос са машини и оборудване, на Русия не й стигат производствени мощности, за да замени този вид импорт в краткосрочна перспектива. От друга страна, значително привличане на инвестиции, с цел изграждане на собствени мощности, също изглежда нереалистично, като се вземат предвид ограничеността на възможностите за привличане на кредити и високото ниво на неопределеност.

В хода на вчерашната пряка линия президентът на Русия Владимир Путин заяви, че очаква възстановяване на руската икономика в следващите около две години.



Няма коментари:

Публикуване на коментар