сряда, 1 април 2015 г.

Кредиторите на Гърция не са впечатлени от поредния план на правителството

В сряда правителството на Гърция представи на международните си кредитори нов, по-детайлен план от икономически мерки, който трябва да стане основен за задържания от Атина кредитен транш, необходим за предотвраняването на фалита на страната.
Правителствените мерки би трябвало да донесат за бюджета на страната допълнителни 6 млрд. евро за сметка на повишаване на данъчната събираемост от ДДС, борбата с неплащането на данъци, както и провеждането на приватизация на държавна собственост (макар и в по-малки от предвижданото в предишни планове мащаби).
В същото време се предлага да се увеличат разхосите за пенсии с 1,1 млрд. евро и да се отменят някои от въведените съкращения на социалните разходи, както и да се започне поетапно вдигане на заплатите.
В сряда предложенията на Гърция бяха обсъждани на телефонне конференция с участието на заместник-министрите на страните от Еврозоната.
Високопоставен чиновник е споделил пред Financial Times, че засега не вижда шансове за постигане на съглашение между Гърция и кредиторитей до срещата на финансовите министри в Рига на 24 април.
Документът е много далеч от това да стане основа за съглашение с кредиторите, казал пред The Wall Street Journal друг, неназован участник в преговорите.
Както се пише в медиите, кредиторите продължават да смятат за необходимо либерализирането на пазара на труда и намаляването на субсидиите за пенсионната система, като смятат за твърде оптимистични прогнозите на правителството на Гърция за ръст на икономиката от 1,4%.
Предлагайки нов план за реформи, правителството на Гърция иска да се откаже от политиката на стегната бюджетна икономика, която лежеше в основата на действащата кредитна програма, съгласувана от предния кабинет, но е решено да предприеме съгласуване на приетите по-рано с кредиторите параметри за икономически ръст, бюджет и данъчно натоварване.
Гръцките чиновници предупреждават, че без нови пари Атина скоро ще изпадне в невъзможност да обслужва дълговете си. На 9 април Гърция трябва да изплати 460 млн. евро на МВФ, а още 770 млн. евро трябва да бъдат изплатени на 12 май.
Ако в близките дни не й бъде заделен следващият транш от международна помощ, правителството на Гърция може да се обърне към МВФ с молба за удължаване на срока за погасяване на дълга, заяви министърът на вътрешните работи на страната Никос Вуцис в интервю за Spiegel Online.

Няма коментари:

Публикуване на коментар