четвъртък, 16 април 2015 г.

Цената на Brent най-висока за 2015 г.

Цената на петрола марка Brent се повиши до най-високата си за 2015 г. цена в резултат на 5%-ния ръст от сряда, като аналитиците очакват по-нататъшно поскъпване, независимо от излишъка на пазара.
Към 9.45 вчера фючърсите на Brent-а поевтиняха с $0,16 до $63,16 за барел, като по-рано се повишиха до $63,29, а фючърсите на WTI поевтиняха с $0,08 до $56,31, достигайки в сряда максимална от началото на годината цена от $56,69 за барел. От началото на април цените се вдигнаха с 15%, възвръщайки февруарските показатели.
Цените започнаха да растат в сряда след съобщението за увеличението на запасите на петрол в САЩ, което не беше толкова силно, колкото очакваха аналитиците. По данните на Управлението за енергийна информация, през изминалата седмица запасите се увеличиха с 1,3 млн. барела, при очаквани 4,1 млн.
"След вчерашното 5-процентно рали, гледаме на пазара на петрола със свръх оптимизъм. На първо място ръстът беше свързан с намаляването на добива в САЩ", - се казва в доклада на Phillips Futures.
По мнението на техническия анализатор от Reuters Ван Тао, в близко бъдеще Brent може да поскъпне до $70, но след това може да последва бърз спад. Аналитиците припомнят, че предлагането на пазара на петрола продължава да надвишава търсенето.
На световния пазар на петрол ще му потрябва повече време, отколкото се очакваше, за да достигне до баланс между търсенето и предлагането, във връзка с ръста на доставките от страните на ОПЕК и възможното увеличаване на експорта от Иран, се казва в отчета на Международната енергийна агенция (IEA).

Източници: Phillips Futures, Reuters, ActivTrades



Няма коментари:

Публикуване на коментар