понеделник, 6 април 2015 г.

Инвеститорите очакват поскъпване на петрола

В хода на търговете в понеделник цените на еталонните сортове петрол Brent и WTI уверенно се търгуваха по-високо от локалните си нива на подкрепа съответно 55,0 и 50,0 долара за барел. За умерения ръст на котировките способства информацията за завършване на преговорния процес около иранската ядрена програма. Все пак, не трябва да се очаква бърз ефект от взетите в Лозана решения. Независимо от положителния изход на преговорите и достигнатите конкретни договорености между Иран и най-големите държави, отмяната на санкциите против Техеран ще отнеме известно време.

В същото време намаляването на обемите на добив на петрол в САЩ, както и едновременното повишаване на търсенето от страна на нефтопреработвателинет заводи оказват допълнителна подкрепа на "биковете" в стремежа им да откъснат котировките от текущите ценови нива и да започнат да формират ценово рали на петролните пазари. За това, че тази група пазарни участници има такива намерения, свидетелства и ежедневния отчет на Комисията по борсова търговия в САЩ. В този отчет и приведена статистика по промените в обемите на отворените позиции на различни групи инвеститори. Ако се анализират промените в обемите на отворените позиции на институционалните инвеститори за последната седмица на март, може да се забележи 21% прираст на броя на отворените позиции при WTI. Едновременно с това се отбелязва видимо рязко намаляване на отворените позиции за продажба.

Такова разминаване недвусмислено намеква за предстоящо вдигане на цените в краткосрочна перспектива. Допълнителен фактор е стимулиращото търсене - максималните значения на запасите от суровината от 1930 г. Повишаващото се търсене от страна на нефтопреработвателните предприятия ще способства за намаляването на тези запаси, което също дава "рамо" на биковете. Като се вземе предвид, че цените на петрола непрекъснато опитват да формират възходящ тренд, независимо от постоянните съобщения за увеличаване на запасите, купувачите имат основание за оптимизъм и уверенност в своя избор.

Източник: ActivTrades

Няма коментари:

Публикуване на коментар