понеделник, 15 юни 2015 г.

Standard & Poor's влоши прогнозния рейтинг на Великобритания

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's промени в петък прогнозния рейтинг на Великобритания от "стабилен" на "негативен".
Дългосрочният и краткосрочен суверенен рейтинг на страната бяха потвърдени на ниво "AAA/A-1+", се казва в съобщение на агенцията.
Причина за преразглеждане на основата е възможният изход на Великобритания от ЕС. Референдум за членство на страната в ЕС се планира да се проведе до 2017 г.
В съобщението на агенцията се съобщава, че "това решение на превителството представлява риск за перспективите за ръста на британския сектор на финансовите услуги и експорта, както и на икономиката като цяло".
"Възможнияят изход на Великобритания от ЕС също повдига въпроси относно финансирането на значителния двоен дефицит на страната (дефицит на бюджета и дефицит на сметката на текущите операции)" и високия краткосрочен външен дълг на компаниите", - се казва в прес-съобщението.
Аналитиците от S&P прогнозират увеличение на БВП на Великобритания за 2015 г. с 2,8%, което съвпада с показателите за миналата година. През следващата година се очаква подем на икономиката с 2,6%, а през 2017-2018 година - с 2,1%.
През тази година инфлацията се оценява на ниво 0,1%, през 2016 - 1,8%, а през следващите две години - на 2,3%, се съобщава в прес-съобщението на агенцията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар