вторник, 30 юни 2015 г.

Юнкер направи последно предложение на Гърция, в опит да предотврати фалита

Президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер направи "горещо" предложение на Атина, в опит да се достигне съглашение за финансова помощ до настъпването на крайния срок днес, съобщават източници от ЕС и Гърция.
Според това предложение, премиер-министърът Алексис Ципрас трябва да отправи писмено потвърждение на финансовите министри на Еврозоната към началото на тяхното екстренно заседание днес, като се съгласи да проведе кампания в полза на международната програма за помощ, вместо планирания за 5 юли референдум.
Засега няма никакви свидетелства, че Ципрас е готов да се съгласи с условията на предлаганата програма за помощ, която той нееднократно нарече "унижение" за Гърция.
Чиновник от гръцкото правителство каза, че предложението е било изслушано с интерес, но отговорът е бил: "Алексис Ципрас ще гласува "против" в неделя".
Ципрас трябва да изпрати писмено съгласие на предложението на кредиторите, публикувано в неделя и да обещае, че ще призове избирателите да гласуват за него на референдума.
Предложението, публикувано в неделя, включва условие, че Гърция ще приеме ДДС за хотелите в размер на 13%, а не 23, както първоначално искаха кредиторите.
Ако предложението бъде прието, финансовите министри на Еврозоната ще могат да направят изявление, гласящо, че обещанието да се помисли за продължаване на сроковете за изплащане на дълга, намаляване на лихвените проценти и продължаването на мораториума за изплащане на лихвите по кредитите на Гърция към Еврозоната ще бъде изпълнено през октомври.


Няма коментари:

Публикуване на коментар