сряда, 3 юни 2015 г.

Икономист от Goldman Sachs: Фалитът е изход от безнадеждното положение на Гърция

Преговорите на Гърция с кредиторите й остават крайно сложни и все още могат да доведат страната до фалит или до предсрочни избори, смята главният икономист на Goldman Sachs Хю Пил.
Според експерта, цитиран от MarketWatch, "Фактът, че за достигането на съглашение между Гърция и официалните й кредитори може да се наложи технически суверенен фалит и/или блокиране на банковите депозити в Гърция, е не само възможен, но и може да се окаже необходим, за да се излезе от задънената улица на преговорите".
През тази седмица на Гърция й предстои поредното финансово изпитание: на 5 юни тя трябва да изплати на Международния валутен фонд още около 300 млн. евро, съгласно графика за погасяване на дълговете. Инвеститорите са обезпокоени, че правителството на Гърция може да пропусне това плащане поради липса на средства и отсъствие на съглашение с международните организации за отпускане на поредния транш от кредити.
По думите на Пил, Goldman отново очаква, че на страните все пак ще се удаде да постигнат някакво съглашение.
"В същото време вероятността за изход на Гърция от Еврозоната явно не е равна на нула и фактически е порастнала в последно време" - резюмира икономистът.
Междувременно министърът на финансите на Италия Пиер Карло Падоан също не изключва отказа на Гърция от единната валута, съобщава агенция Bloomberg.
"Изходът на Гърция от Еврозоната определено е възможен. Въпросът е желателен ли е той и какви ще бъдат неговите последствия" - заяви министърът в понеделник.
В краткосрочна перспектива тези последствия му се струват сдържани и управляеми, но в средносрочна те могат да се окажат значително по-сериозни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар