четвъртък, 18 юни 2015 г.

Цените на златото растат с максимални темпове за последните пет седмици

На Ню-йоркската борса Comex августовските договори за златото покачиха цената си с 2,1% в четвъртък, с рекордни темпове от 13 май, до $1201,5 за тройунция. При това обемът на търговията беше с 36% по-висок от средните за последните 100 сесии нива.
Както отбелязва агенция Bloomberg, златото поскъпва с максимални за последните 5 седмици, след като главата на ФЕД Джанет Йелън даде да се разбере, че повишаването на основната лихва ще бъде сдържано и постепенно.
Прогнозите на ръководителите на ФЕД показват, че до края на текущата година лихвата може да бъде увеличена два пъти, всеки път с 25 процентни пункта, както се очакваше по-рано. За разлика от преди, обаче, броят на ръководителите, готови да се съгласят на едно увеличение до края на годината, се е увелиичил в сравнение с предходното заседание.
Освен това, в четвъртък стана известно, че потребителските цени в САЩ (индекс CPI) са пораснали през май по-малко от очакваното, което говори за това, че достигането на целевия показател за инфлация от 2% може да стане по-късно от очакваното. Това е още един аргумент в полза на по-бавната нормализация на парично-кредитната политика на САЩ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар