понеделник, 15 юни 2015 г.

Зимбабве окончателно преминава към щатския долар

От 15 юни Зимбабве окончателно изкарва от обръщение националната валута заради пълната й обезценка.
Централната банка на Зимбабве ще обменя националната валута за американски долари.
Банковите сметки с баланс от нула до 175 квадрилиона зимбабвийски долара ще бъдат обменяни за $5. Сумите, превишаващи тази величина, ще се обменят по курс 35 квадрилиона зимбабвийски долара за $1.
Наличните зимбвавийски банкноти, които се търсят като сувенири заради фантастичния си номинал, ще се обменят по курс 250 трлн. (емисия 2008 г.) за $1.
Обмяната трябва да приключи до септември.
От 2009 г., след период на рекордна в световната история хиперинфлация, националната валута практически престана да се използва в обръщение и беше заменена от американския долар и южноафриканския ранд, а от 2014 г. в качество на плагежно средство в страната се приемат също и китайски юани, японски йени, индийски рупии и австралийски долари. В същото време националната валута остана в обръщение.
През 2008 г. инфлацията в Зимбабве достигна рекордните 231 000 000%, а по неофициални оценки и повече. Оттогава насам показатели за ръста на потребителските цени в страната не се публикуват.
Към момента БВП на Зимбабве е е по-нисък от 2000 г., когато властите решиха да проведат национализация на земите на белите граждани, което доведе до рязко снижение на селкостопанската продукция и експорта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар