четвъртък, 4 юни 2015 г.

За създаване на енергиен съюз в рамките на ЕС са необходими 1 трлн. евро до 2020 г.

За създаване на единен вътрешен енергопазар на ЕС са необходими около 1 трлн. евро инвестиции до 2020 г., заяви еврокомисарят по енергийните въпроси Мигел Ариас Каньете, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Еврокомисията.
"Очевидно в предстоящите години ще е необходим голям обем от инвестиции, който по-рано оценихме на стойност от около 1 трлн. евро към 2020 г. Фактически, дефицитът от инвестиции остава едно от основните препятствия на пътя към настоящата интеграция на енергопазара" - каза той в понеделник на ежегодната конференция Eurelectric в Берлин.
По неговите думи, Еврокомисията планира да подкрепи финансирането на проекти по създаване на взаимни връзки за трансфер на енергия вътре в ЕС.
"Но всички ние знаем, че сами по себе си държавните ресурси е са недостатъчни за ликвидиране на недостига от инвестиции. Трябва да привлечем частни инвестиции посредством държавна подкрепа" - отбеляза Каньете.
Той също така призова да се обърне особено внимание на развитието на енергогенерирането за сметка на възобновяемите източници.


Няма коментари:

Публикуване на коментар