сряда, 17 юни 2015 г.

Лирата се покачва до едномесечен пик на фона на британските позитивни новини

В сряда лирата се вдигна до едномесечен максимум спрямо долара, след като данните показаха ръст на работната заплата за трите месеца до април във Великобритания повече, отколкото се очакваше, утрепвайки перспективите за икономическо възстановяване.
GBP/USD се покачи с 0,54% до 1,5731, максимум от 18.05., от 1,5662 преди излизането на данните.
Управлението на националната статистика на Великобритания съобщи, че средното ниво на работната заплата с премиите е нарастнало за трите месеца до април с 2,7% на годишна база, спрямо 2,3% през предходните три месеца.
Икономистите прогнозираха ръст от 2,1%.
Средното ниво на работната заплата без премиите също отбелязва ръст от 2,7% на годишна база.
Нивото на заетостта се покачи със 114 хил. за трите месеца до април, а нивото на безработицата остава без промяна на шестгодишен минимум от 5,5%.
В същото време юнският протокол от заседанието на Комитета по парично-кредитната политика на Банката на Англия показа, че отговорните за политиката на ЦБ чиновници са гласували с единодушно за запазване на основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%.
Фунтът се увеличи и за сметка на търсенето му като валута-убежище на фона на възобновената обезпокоеност по повод на приближаващия срок за погасяване на кредитите на Гърция към Международния валутен фонд.


Няма коментари:

Публикуване на коментар