петък, 26 юни 2015 г.

Украйна размаха пръст на несговорчивите кредитори

Министерството на финансите на Украйна се обърна към гражданите на страната с оплакване от частните кредитори, които не искат да дадат своя принос за възстановяването на Украйна. Както се отбелязва в съобщението на министерството, "бремето на сегашната икономическа и финансова ситуация в Украйна не трябва да лежи на плещите изключително на народа на Украйна, който вече плати много висока цена за европейското си бъдеще". Както пояснява ведомството, "усилията по финансовото стабилизиране на страната трябва да бъдат разпределени между три групи":
 - МВФ, който да предостави на Украйна $17,5 млрд. в рамките на програмата EF,
 - официалните кредитори ($7,2 млрд. ново финансиране),
 - международните търговски кредитори ($15,3 млрд., които трябва да бъдат получени в резултат на провеждането на дългови операции).
Първите две групи вече са направили своя принос, се констатира в съобщението на министерството. Но собствениците на суверенни търговски външни задължения на Украйна, представени от Специалния комитет на кредиторите, "досега отказват да направят своя принос за за възстановяването на Украйна".
"Въпреки сложността на нашата ситуация, те три месеца отказваха да провеждат предметни преговори за условията на дълговите операции, съответстващи на трите целеви показателя, които са установени от програмата на МВФ и които трябва да бъдат постигнати, за да може дълговото бреме над Украйна да не е прекомерно. Вместо това те предложиха да се използват валутните ни резерви, с цел погасяване на нашия външен дълг, за да избегнат каквито и да било финансови загуби" - се казва в съобщението.
Киев не се отказва от преговорите с "частниците", но подозира, че някои от тях "ще продължават да блокират решението на този въпрос". При такова развитие, правителството на Украйна има своите мерки за въздействие.
"В такъв случай правителството е готово да използва съществуващото законно право, за да прекрати изплащанията на международните външни кредитори, за да защити икономиката на Украйна и да запази финансовите й ресурси дотогава, докато се постигне приемливо съглашение с кредиторите", - се казва в съобщението.


Няма коментари:

Публикуване на коментар