сряда, 13 май 2015 г.

Увеличаването на лихвите от ФЕД ще смени режима

Увеличаването на основния лихвен процент (ОЛП) от страна на ФЕД ще означава "смяна на режима", заяви президентът на Федералната резервна банка на Ню Йорк Уилям Дъдли. По неговото мнение, тази крачка, когато и да е направена, ще предизвика големи вълнения на финансовите пазари.
ФЕД запазва ставката на ниво 0-0,25% от декември 2008, а за последен път лихвата е била вдигната през 2006 г.
"Увеличаването на лихвата, която е близо до нулата вече повече от 6 години, ще бъде сигнал за смяна на режима, независимо, че политиката на Централната банка ще стане само малко по-стимулираща след вдигането й, отколкото преди това, - цитира Bloomberg У.Дъдли. - Предполагам, че това ще окаже влияние на глобалните потоци на капитала, на валутните курсове, а също и на цените на финансовите активи, дори и вдигането да е напълно очаквано".
ФЕД се готви на тази крачка, поставяйки решението в зависимост от подобряването на ситуацията на пазара на труда, а също и от сигнали за засилване на инфлационните очаквания.
Повечето аналитици, взели участие в запитването на Bloomberg, очакват, че първото вдигане на лихвените проценти от страна на ФЕД ще се случи през септември тази година.


Няма коментари:

Публикуване на коментар