сряда, 20 май 2015 г.

Моментът на истината: Гърция няма да успее да плати в началото на юни 305 млн. евро на МВФ

Гърция не може да преведе на МВФ поредното плащане за кредита си в размер на 305 млн. евро на 5 юни, ако дотогава не се договори с кредиторите си и не получи следващия транш от помощ, заяви спикерът на гръцкия министър Никос Филис в интервю по местния телевизионен канал ANT1.
През юни Гърция трябва да изплати около 1,5 млрд. евро. Предишната седмица успяха да внесат плащане за 750 млн. евро своевременно, за сметка основно на използването на резервната позиция в МВФ, която също трябва да бъде изплатена до края на месеца (горе-долу, до 12-ти юни).
Според много експерти, фалитът на Гърция е неизбежен.
Все пак, според Bloomberg, ЕЦБ не би поела отговорността за обостряне на политическата ситуация в момент, когато при преговорите с Гърция са постигнати някакви постижения.
На гръцките банки принадлежат облигации в размер на около 9 млрд. евро, които, в случай на фалит на страната, ще потънат в мрака и ще нанесат огромен ущърб на финансовата система.
По данните на вестника Kathimerini, правителството на Гърция обсъжда въвеждане на комисионна за повечето банкови транзакции в размер на 0,1-0,2%, която ще позволи да се увеличат доходите в бюджета с 300-600 млн. евро за година. С комисионна няма да се таксува тегленето на пари от банкомати, ако сумата не надвишава 500 евро.





Няма коментари:

Публикуване на коментар