петък, 8 май 2015 г.

Правителството на Гърция няма намерение да отстъпва в преговорите с кредиторите по социалните въпроси

Представителят на гръцкото правителство Габриел Сакеларидис заяви в четвъртък, че правителството ще изпълни дадените на избирателите обещания и няма да отстъпват в преговорите с кредиторите. Както заяви той на прес-конференция в Атина, въпросите по заетостта и пенсиите няма да се обсъждат с кредиторите.
Преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз продължават и понастоящем. Кредиторите на Гърция изискват намаляване на държавните разходи, в това число намаляване на броя на държавните служители и приватизация на активите като условие за получаване на по-нататъшни заеми.
Управляващата лява партия "Сириза" во главе с Алексис Ципрас победи на изборите през 2014 г., благодарение на обещанията да постигне облекчаване на крайно непопулярния режим на икономии, увеличаване на минималната работна заплата и провеждане на програма за създаване на нови работни места.
Г. Сакеларидис заяви в четвъртък, че международните кредитори на трябва да очакват отстъпки от страна на Гърция.
Въпреки това много кредитори, в това число Германия, губят търпение във връзка с отказа на гръцкото правителство да затегне мерките за икономии.


Няма коментари:

Публикуване на коментар