вторник, 12 май 2015 г.

Еврото поскъпва спрямо долара и йената

Курсът на еврото към американския долар се вдига след съществено падане в предишната сесия, въпреки оставащите тревоги на фона на ситуацията в Гърция, съобщава агенция Bloomberg.
Министрите на финансите на страните от Еврозната заявиха в понеделник, че въпреки определения прогрес на преговорите с Гърция, ще е необхдимо още време и взаимни усилия за постигане на съглашение за отделяне на още финансова помощ за страната.
По думите на председателя на Еврогрупата Йерун Дайселблум, за да се определят по-нататъшните планове за сътрудничество с Гърция (т.е. след изтичането през юни на срока на действие на сегашната програма), трябва първо да се стигне до споразумение по текущата програма.
Така европейските партньори на Гърция, въпреки, че констатираха в понеделник определен прогрес при продължаващите вече 3 месеца преговори, проявиха много сдържан оптимизъм по отношение на възможностите за бързо постигане на споразумение.
В понеделник Атина заяви, че е превела 750 млн. евро на МВФ. Програмата за финансиране на Гърция изтича в края на юни, и за да успее да получи последния транш от 7,2 млрд. евро, споразумението с кредиторите трябва да бъде достигнато не по-късно от началото на месеца.
Еврото се покачи спрямо йената до 135,11 йени, в сравнение с 133,96 йени в понеделник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар