четвъртък, 28 май 2015 г.

ЕЦБ не повиши горната граница на помощта за гръцките банки

Европейската централна банка не повиши в сряда горната граница на екстренното финансиране за гръцките банки за първи път от февруари, съобщава банков източник, засилвайки по този начин натиска над страната.
Гръцките банки оцеляват с помощта на екстренната финансова подкрепа (ELA) откакто загубиха достъп до капиталовите пазари и към основния прозорец за финансиране от ЕЦБ.
ЕЦБ поетапно увеличаваше горната граница на ELA, но някои членове на регулатора възразяват против това да се прави всяка седмица, опасявайки се, че това помага да се финансира гръцкото правителство.
Банковият източник съобщи, че "таванът" остава на предишното равнище, тъй като изтеглянето на депозити от банките се е забавило.
Това оставя на банките неизползван запас от ликвидност в размер на 3 млрд. евро, според източника, а причината да не се увеличи таванът е, че изтеглянето на депозити се е стабилизирало на много ниски нива.
От друга страна гръцкият вестник Kathimerini съобщи в сряда, че изтеглянето на депозити се е ускорило през последните дни, заради опасенията от въвеждане на контрол над капитала.



Няма коментари:

Публикуване на коментар