петък, 22 май 2015 г.

Иран няма да приеме "неразумни искания" от световните държави

Техеран няма да приеме "неразумни искания" от световните държави по време на преговорите за ядрената програма и няма да позволи на проверяващите лица да интервюира своите учени, специалисти по ядрена физика, заяви духовният лидер на Иран аятолла Алли Хумеини.
"Никога няма да се поддадем на натиска... Няма да приемем неразумни искания... Иран няма да даде достъп до своите ядрени учени", - каза Хумеини в съобщение, излъчено по държавната телевизия на Иран.
Хумеини, който взема в Иран окончателните решения по всеки въпрос, изключи през април възможността за каквито и да е "екстраординарни мерки за наблюдение" относно ядрената дейност и добави, че не може да се проверяват военните обекти.
Международната агенция за атомна енергия към ООН (МАГАТЕ) се опитва да провери подозренията на запада за това, че Иран разработва ядрено оръжие.
Иран твърди, че ядрената програма има изключително мирна насоченост и казва, че работи с МАГАТЕ над разсейването на всякакви подозрения.

През април Иран достигна до предварително споразумение със световните държави за това, че за да позволи на инспекторите да правят по-задълбочени проверки, е необходимо уведомление за по-кратък срок, съгласно "Допълнителния протокол" към Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Само че, страните интерпретират степента на уговорения достъп по свой си начин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар