неделя, 3 май 2015 г.

Антируските санкции привличат инвеститори в Русия

Западната преса пророкува, че руската икономика скоро ще разцъфне: докато страната е подложена на санкции от страна на САЩ и Евросъюза, тя активно преориентира дноса си и става все по-привлекателна за дългосрочни инвестиции.
Както съобщава CNN, "инвеститорите, които се осмелиха да инвестират В Русия през тази година, сега се усмихват", тъй като за 3 месеца руската валута се покачи спрямо долара с 25%.
С това мнение е солидарен и американският милиардер Дейвид Бондерман. По неговите оценки, Русия все повече привлича бизнесмени с тлъсти портмонета, които разчитат да се задържат на този пазар в средносрочна и дългосрочна перспектива. Наскоро пазарните участници сложиха рублата на първо място по доходност сред 179 валути: през първото тримесечие на 2015 г. валутата донесе 4% доходност.
Вестникът The Washington Times е убеден, че руската икономика ще вземе връх над американската, тъй като в Русия продължават да растат запасите от монетарно злато, докато Вашингтон не полага особени грижи за това. По мнението на автора на статията Тод Ууд, по някое време САЩ ще се събудят и ще разберат, че Русия е една от малкото страни, чиято валута в действителност е обезпечена със златни активи. В същото време американската икономика остава в колебливо положение, а желанието на противниците й да "удрят" по слабите й места не намалява.
Освен това, руският държавен дълг е значително по-малък от американския. И ако отвъд океана ФЕД все пак реши да увеличи основната лихва поне с процент, това ще струва на икономиката стотици милиарди долари, които Вашингтон не може да си позволи. И именно в тази ситуация обезпечената със злато рубла ще се окаже далеч по-силна световна валута. "Хартиените пари на САЩ ще струват само хартията, на която са напечатани", - предрича The Washington Times.



Няма коментари:

Публикуване на коментар