вторник, 19 май 2015 г.

Киев заплашва да спре плащанията към кредиторите, които не са съгласни да отпишат част от дълга

Министерството на Финансите на Украйна, засилващо натиска над външните кредитори да се приеме закон за правото да се въведе мораториум върху изплащанията, заяви, че настоява за отписване на част от основния дълг.
Във вторник паарламентът прие закон, позволяващ на правителството да спре с плащанията, след като ден преди това комитет, представляващ държателите на бондове на стойност $10 млрд. повтори, че възразява против каквото и да било отписване на основната сума на задлъжнялост.
В изявлението след приемането на закона министреството отбелязва, че всички три компонента трябва да бъдат използвани при реструктуризацията: отсрочка на погасяването, намаляване на лихвите по облигациите и отписване на част от дълга.
От успеха на преговорите с кредиторите зависи отпускането на втория транш в рамките на сътрудничеството на Украйна с МВФ на стойност $17,5 милиарда. Мисията на МВФ от 12 май в Киев анализира изпълняването на приетите от правителството ангажименти, в това число завършването на преговорите до юни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар