понеделник, 9 март 2015 г.

ЕС е готов да въведе нови санкции против Русия

Евросъюзът е готов да засили санкциите против Русия във връзка с украинския конфликт, но приоритетът остана укрепването на крехкото съглашение за прекратяване на огъня, сключено в Минск, заяви в петък комисарът на ЕС по международната политика Федерика Могерини.
На заседанието на министрите на външните работи на страните от ЕС в Латвия Могерини каза, че сега е необходимо да се засили наблюдението на Организацията по безопасност и сътрудничество в Европа (ОБСЕ) над прекратяването на огъня.
Независимо от някои признаци за подобряване на ситуацията, въпросът за смекчаване на европейските санкции засега не стои, каза тя.
"Те няма да бъдат отменени, докато не стане нещо действително хубаво в тази област, но от друга страна, винаги сме готови да засилим натиска, ако това се наложи," - каза Могерини. "Засега прекратяването на огъня тепърва започва, не безупречно, с някои нарушения, но, безусловно тенденцията е позитивна. Трябва .... да засилим мисията на ОБСЕ, която сега се намира в територията".
Украйна и западните правителства обвиняват Русия, че изпраща военни и оръжие в Източна Украйна, за да подкрепя сепаратистите. Москва опровергава тези обвинения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар