четвъртък, 5 март 2015 г.

Банката на Англия остави парично-кредитната си политика без промяна

В четвъртък Банката на Англия запази основния лихвен процент на рекордния минимум от 0,5% годишно, но подобряването на икономиката говори за това, че лихвеният процент може да бъде увеличен в рамките на 1 година.
Никой от икономистите не очаква, че Комитетът по парично-кредитната политика на банката ще гласува преди националните избори на 07.05., взимайки предвид рекордно ниската инфлация. Но регулаторите, както изглежда, смятат, че увеличаването на лихвата може да се осъществи съвсем скоро.
Два от членовете на комитета, Мартин Уил и Кристин Форбс, предупредиха наскоро, че лихвата може да бъде увеличена в близко бъдеще, ако инфлацията зе ускори значително в сравнение с текущото ниско ниво.
В настоящия момент, обаче, членовете на комитета са заели изчаквателна позиция и искат да разберат колко силно ще се понижи инфлацията, преди да започнат да обсъждат увеличаването на лихвата.
В четвъртък Банката съобщи, че запазва основния лихвен процент на 0,5 годишно, без изменение от времената на Световната финансова криза.
Протоколът от заседанието ще бъде публикуван в следващите две седмици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар