сряда, 11 март 2015 г.

Драги: Покупката на облигации от страна на ЕЦБ защитава Еврозоната от гръцката криза

Покупката на държавни облигации и други дългови инструменти от страна на ЕЦБ, възможно, защитава страните от Еврозоната от разпространяване на гръцката криза, каза в сряда председателят на Европейската централна банка Марио Драги.
Според него, предстои по-нататъшно падане на доходността на суверенните облигации на Португалия и другите по-рано пострадали държави, независимо от възобновяването на кризата в Гърция. Това изявление Драги направи на конференция, добавяйки, че според него това означава, че е възможно програмата за изкупуване на активи да защити страните от Еврозоната от "заразяване".
Драги признава, че схемата за покупка на активи крие известни рискове.
"Знаем, че нашите мерки могат да повлекат някои рискове за финансовата стабилност, но сега тези рискове са ограничени" - каза той.
По неговото мнение, има сериозна причина да се смята, че покрай разширението на баланса на ЕЦБ в резултат на покупката на активи, ще се повишат и инфлационните очаквания.
Той също така добави, че преразгледаните прогнози на ЕЦБ ще се сбъднат само при условие на пълно осъществяване на всички заложени мерки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар