понеделник, 30 март 2015 г.

Гръцкият финансов министър призова да се сложи край на пагубната игра на обвинения между Гърция и Германия

Министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис призова да се сложи край на "пагубната игра на обвинения" между Гърция и Германия, съобщава BBC.
По неговите думи, взаимните обвинения само добавят вода в мелницата на враговете на Европа.
Гръцкото правителство се опитва да договори нови условия за предоставяне на кредити, като по този повод отдавна текат словесни престрелки между Атина и Берлин.
Германският финансов министър Волфганг Шойбле публично изразяваше възмущението си по този повод. Миналата седмица той заяви, че Гърция изцяло разрушава доверието между страните. Също така призна възможността от "непреднамерен" изход на Гърция от Еврозоната.
В своя статия в немския делови вестник Handelsblatt Янис Варуфакис пише, че напрегнатостта в отношенията между двете страни трябва да бъде преодоляна. Според него, само след това Гърция, с помощта на партньорите си, ще може да се съсредоточи в провеждането на ефективни реформи и стратегии, ориентирани към ръст на икономиката.
В петък вечерта гръцкото правителство изпрати в ЕС, МВФ и ЕЦБ план за събиране на 3 млрд. евро доход за държавата.
Списъкът от мерки включва борба с неплащането на данъци, приватизация на държавна собственост, а също и повишаване на акцизите за цигари и алкохол.
Правителството, обаче, няма да предприеме мерки, които биха задълбочили рецесията, в частност - намаляване на заплати и пенсии.
От своя страна от ЕС не смятат, че предприеманите от Гърция мерки в сегашната им форма са достатъчни, за да осигурят подкрепата на европейските кредитори.
Гърция има съвсем малко време. На 9 април Гърция трябва да плати кредитен транш на МВФ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар