сряда, 4 март 2015 г.

ЕБВР одобри кредитирането на Гърция до края на 2020 година

Акционерите в Европейската банка за възстановяване и развитие гласуваха единодушно осигуряването на инвестиционна и финансова подкрепа на Гърция за следващите 5 години, съобщи банката във вторник.
Президентът на банката Сума Чакрабарти каза, че разходите по Гърция няма да имат определен таван и ще зависят от предложените проекти.
Според Чакрабарти ограничения няма да има, добавяйки, че експертите на банката планират да започнат до края на тази седмица преговори с гръцките власти за възможни проекти.
В края на миналата година бившето правителство на Гърция отправи искане да стане "страна на присъствие" в ЕБВР и да има право да получава подкрепа от страна на банката, но процесът беше спрян във връзка с неопределеността около скорошните избори.
Продължаването на програмата за помощ на Гърция с четири месеца, което се осъществи през изминалата седмица, върна всичко на местата си и акционерите на ЕБВР - 64 страни плюс ЕС и Европейската инвестиционна банка, единодушно подкрепиха това предложение, каза Чакрабарти.
Той добави, че кредитирането на малки и средни компании може да започне много бързо.
Гърция стана втората страна от Еврозоната, която ще получи инвестиции от ЕБВР, след като Кипър получи подобно одобрение в края на миналата година.
ЕБВР е създадена през 1991 година, за да инвестира в страните от бившия съветски блок в Източна Европа и да им помогне в прехода към пазарна икономика.
Но в последните години границите на нейната дейност се разшириха, включвайки във фокуса си Турция, Монголия и икономиките, пряко или косвено постадали от "Арабската пролет", като Мароко, Египет, Тунис и Йордания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар