сряда, 25 март 2015 г.

Онлайн-търговията завовюва света

Електронната търговия се отразява позитивно на производителността на компаниите. Освен това тя влияе позитивно на конкурентоспособността. И лидери в това отношение са неголями европейски страни. Сред лидерите сред държавите с развиваща икономика са държавите от Южна Азия, а по мащаби на покупки, извършвани он-лайн, добри резултати показват страни с по-голяма численост на населението, включително Бразилия, Китай и Русия, се казва в нов доклад за тенденциите в областта на информационната икономика, изготвен от Конференцията по търговия и развитие (ЮНКТАД).
По данни на експертите от ЮНКТАД, ежегодният оборот на електронната търговия "от бизнеса към купувача" е на стойност $1,3 трлн. Това е много по-малко от същия показател за електронна търговия между компаниите, който достига $15 трлн. Въпреки това, този вид търговия он-лайн се развива с най-бързи темпове, особено в развиващите се страни.
Очаква се, че към 2018 г. държавите с преходна и развиваща се икономика ще допринасят за 40% от глобалната електронна търговия, докато делът на развитите страни ще се свие от 70 до 60%.
"За потребителите търговията в Интернет предоставя редица преимущества - човек има повече избор, той може да намери стоки на ниска цена, да я купи по всяко време и да го получи директно вкъщи", - смята Торбьор Фредриксон от ЮНКТАД.
По данни на експертите, само в САЩ делът на доходите от електронна търговия е нараснал с 19% през 2002 до 50% през 2012 г.
Наистина, засега Интернет ползвателите го използват повече за общуване в социалните мрежи, отколкото за покупки. Шопингът бие социелните мрежи само в Германия, Великобритания и САЩ.
В глобален мащаб в областта на он-лайн търговията лидери са Люксембург, Норвегия, Финландия, Канада и Швеция. В категорията на страните с преходна икономика на първо място е Македония, следвана от Сърбия. Тройката на лидерите се затваря от Русия. В десетката са още Грузия, Украйна, Армения, Беларус и Молдова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар