петък, 27 март 2015 г.

Шефът на Гръцката ЦБ: В случай на изход от Еврозоната, Гърция ще изпадне в дълбока рецесия

Директорът на Банката на Гърция Янис Стурнарас призова кредиторите на страната да облекчат допълнително дълговото й бреме, за да подкрепят икономическия й ръст. Той смята, че в случай на излизане от валутния блок, Гърция отново ще навлезе в дълбока рецесия. Евентуално намаляване на дълга от текущите 177% от БВП ще подобри ръста на БВП с 0,5 процентни пункта в година за следващите 10 години, при което, обаче, това няма да доведе до загуби за кредиторите от Еврозоната. Почти 80% от дълговете на Гърция са на кредитори в държавния сектор, в това число на страните от Евросъюза и МВФ.
Според Стурнарас трябва да се отчете вече постигнатия прогрес от гледна точка на изхода от профицита на бюджета и спазването на различните условия на програмата за помощ, а на Гърция трябва да се предостави допълнително освобождаване от дългове при условията от ноември 2012 г.
В споменатия период финансовите министри на Еврозоната и страните от МВФ съгласуваха пакет мерки по отписването на 40 млрд. евро дълг, с цел да се намали нивото на задлъжнялост на Гърция до 124% от БВП към 2020 г.
Междувременно изходът на Гърция от Еврозоната (Grexit), по мнението на Стурнарас, не е вариант и няма да помогне на икономиката на страната в дългосрочна перспектива. Според него, Grexit няма да донесе преимущества, а само много болка.
През следващия месец на Гърция й предстои съществени погасявания, включително 460 млн. евро, които тя трябва да върне на МВФ на 9 април. Във връзка с това, аналитиците на Deutsche Bank не изключват фалит на Гърция още в началото на месец април.

Няма коментари:

Публикуване на коментар