понеделник, 23 март 2015 г.

Бундесбанк: Интензивният ръст на икономиката на Германия ще продължи и през второто тримесечие

Германската централна банка очаква запазване на уверените темпове на ръст на БВП на страната в първото тримесечие на 2015 г. след изненадващо високия ръст в края на 2014 г., се казва в ежемесечния обзор на Бундесбанк, публикуван в понеделник.
Както смятат икономистите от Централната банка, основните фактори за ръста ще бъдат вътрешното потребление, потреблението в частния сектор и, в по-малка степен, пазарът на жилищата. Освен това се наблюдават и признаци на оживление в инвестиционната активност в страната.
Във връзка с това Бундесбанк очаква продължение на интензивния ръст през април-юни.
Същевременно Централната банка отчита запазване на последиците от Световната криза и дълговите проблеми на Еврозоната, в това число и за икономиката на Германия.
В мартенския доклад Бундесбанк препоръчва да се вземат мерки, които да помогнат на Еврозоната да устои в случай на фалит на една от страните-участници. В частност, банката смята за необходимо да се предвиди възможността за ликвидация на големи банки с минимално влияние на страните от Еврозоната.
Забадните наблюдатели отбелязват, че Бундесбанк пряко е засегнала темата, която дълго време се приемаше за "табу" в Еврозоната - несъстоятелността на една от държавите на валутния блок. Времето на публикацията съвпада с визитата на гръцкия премиер Ципрас в Германия, докато заплахата от фалит на Гърция е все още реална.

Няма коментари:

Публикуване на коментар