вторник, 9 септември 2014 г.

Референдумът в Шотландия и неговото отражение на паунда

Новата търговска седмица започна разочароващо за еврото. Политиката на ЕЦБ по отношение на еврото не дава особена възможност за корекция на единната валута.
Засилва се безпокойството на инвеститорите за резултата от референдума за изход на Шотландия от състава на Обединеното кралство. Последното допитване показа, че броят на подкрепящите независимостта е надвишил 50%. Подобна статистика предизвика паника във всички сфери. Появи се даже слух за това, че в случай на положителен изход от допитването, премиер-министърът Дейвид Камерън може да подаде оставка. Още днес, обаче, слухът беше опроверган, като излезе съобщение, че всички чиновници ще останат на своите места и ще се вземат решения в зависимост от ситуацията.
Разбира се, загубата на региона може да доведе до забавяне на темповете на икономическия растеж на Великобритания и до отсрочка на решението на английската банка по промяна на монетарния курс на регулатора.
Министърът на финансите Джордж Осбърн вече съобщи, че в случай на отделяне, Шотландия няма да може да използва британския паунд в обръщение.
Вероятността от загубата на Шотландия провокира масова разпродажба на британската валута. GBP/USD стигна десетмесечен минимум. След като двойката отвори седмицата със сериозен гап, паунд/долар може да направи северна корекция, възможно, до ниво 1,6260. Но като цяло двойката най-вероятно ще продължава да пада до нов локален минимум от 1,5900.

Няма коментари:

Публикуване на коментар