вторник, 9 септември 2014 г.

Японската йена под силен натиск

Японската йена се понижи силно срещу долара. Вероятно, първият импулс към възобновяването на ралито дадоха съобщенията, че втората оценка на японския БВП във второто тримесечие е фиксирана към още по-голямо съкращаване, отколкото се смяташе по-рано. Натиск върху йената вероятно също е оказан от изявленията на Е. Хонда - икономическия съветник на премиер-министъра на Япония, който говори за нецелесъобразност на повишаването на данъка по продажбите, което се планира да се осъществи през следващата година. Освен това, направени са достатъчно резки изказвания по адрес на директора на Японската централна банка за това, че той е длъжен да се съсредоточи изключително върху парично-кредитната политика и да не се меси във въпроси, свързани с потребителския данък, тъй като това е прерогатив на правителството. Очевидно това свидетелства за появата на сериозни разногласия сред японския топ-мениджмънт и още по-силно е настройвало пазара против йената.
Днешните новини показват спад на активността в сферата на услугите, както и съкращаване на агрегата на паричната маса М3 до 2,4% от 2,5%.
Що се отнася до перспективите, то натискът върху йената вероятно ще продължи под влиянието на настроенията, очакващи допълнителни мерки за смекчаване от страна на японската банка, на фона на все по-отслабващите икономически показатели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар