петък, 26 септември 2014 г.

Доларът расте спрямо йената

Курсът на долара спрямо йената расте след съобщението на министъра на социалното осигуряване на Япония, че правителството не се отказва от плановете си за реформа на пенсионния фонд.
Доларът поскъпна с 0,22% процента до 108,98 йени. От началото на септември курсът на долара към йената се вдигна с почти 5%, достигайки през изминалата седмица до 109,46 йени за долар.
Социалният министър на Япония Ясухиса Сиодзаки опроверга съобщения, пуснати в средствата за масова информация, че правителството може да отложи реформата на пенсионно-инвестиционния фонд с обем $1,26 трилиона. Реформата предполага повишаване на инвестициите в японски акции и чуждестранни активи (в частност - американски долар), при което съобщенията в медиите предизвикаха повишаване на йената.
Премиер-министърът на Япония Синдзо Абе каза през тази седмица, че ще следи с внимание какво влияние оказва слабата йена на икономиката на японските региони.
Реформата на пенсионния фонд може да доведе както до по-силно търсене на долара спрямо йената, така и до засилване на търсенето на японските акции.
Засега не се виждат негативи в японската икономика от поевтиняването на йената. Показателен е фактът, че въпреки спада на националната валута, цената на бензина, който е жизненоважен за икономиките на регионите, не се е покачила. Най-вероятно, докато не се отчетат негативни последствия, правителството няма и да се намеси.
Така че нива от 110-111.00 йени за долар е напълно актуална за момента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар