понеделник, 29 септември 2014 г.

Доларът продължава ръста си в началото на наситена с новини седмица

В понеделник доларът се покачи до нови шестгодишни максимуми спрямо йената и до четиригодишни пикове по отношение на основните валути-конкуренти, заради очакванията за по-рано повишаване на лихвените проценти в САЩ.
USD/JPY достигна 109,75, което е максимум от август 2008 г.
Индексът на USD, който проследява динавиката на долара спрямо кошницата от шест други основни валути, достигна 4-годишния максимум 85,93.
Търсенето на американската валута все още се поддържа след публикуваните в петък данни, които показаха, че във второто тримесечие икономиката на САЩ е нарастнала с 4,6% на годишна база, а това са максимални темпове за последните две и половина години.
Оптимистичните данни подчертават мнението, че укрепването на икономическото възстановяване може да накара ФЕД да повиши лихвения процент по-рано, отколкото очакват пазарите.
От друга страна, ЕЦБ и японската банка като че ли са готови да се придържат към по-свободна парично-кредитна политика на фона на опасенията за нестабилен икономически ръст.
EUR/USD докосна минимума 1,2664, най-слабото ниво от ноември 2013 г.
Във вторник Еврозоната ще публикува предварителните данни за потребителските цени, преди заседанието на ЕЦБ в четвъртък.
Планираните в петък американски данни по заетостта извън селското стопанство също ще бъдат в центъра на внимание на пазарите, след като августовският доклад не оправда очакванията.
Паундът се търгува при двуседмични минимуми, като GBP/USD отслабна с 0,15% до 1,6219.

Няма коментари:

Публикуване на коментар