четвъртък, 4 септември 2014 г.

Днес се решава съдбата на еврото: пазарът очаква публикацията от решението на ЕЦБ

 Европейската икономика продължава да преживява своите трудни времена. Все още не успяла да се съвземе от световната криза, европейската икономика плавно, но сигурно навлиза във втора вълна на рецесия. Последните икономически данни не изглеждат обнадеждаващи. БВП фактически демонстрира стагнация, добавяки в ръста си по-малко от процент. Деловата активност видимо се понижи, увереността на потребителите също е намаляла, демонстрирайки негативна динамика, а потребителската инфлация се намира на такова ниво, че, като че ли, още една неправилна стъпка и икономиката на еврозоната ще навлезе (по подобие на Япония) в безнадеждната спирала на дефлацията, която действа разрушаващо на икономиката, карайки домакинствата да отлагат разходите си в очакване на ново понижение на цените. В същото време деловата активност и бизнесът като цяло, опитвайки се да оцеляват в нелеката конкурентна борба, постепенно се движат към гибелен край.
На този безкрайно неприятен фон днес пазарът очаква решението на ЕЦБ за лихвите, а също и коментарите на М. Драги. На пазара съществуват най-малко две мнения за по-нататъшното развитие на събитията в Еврозоната. От една страна се смята, че ЕЦБ няма да предприеме никакви действия на това заседание, като Драги ще се опре на това, че обявената по-рано през юни програма за финансова помощ на реалния сектор, посредством финансиране чрез банка TLTRO, която ще стартира в края на този месец, трябва да започне да работи, а след това е необходимо да се видят резултатите. Такъв вариант на събития може да окаже подкрепа на и без това силно препродаденото евро.
От друга страна съществува мнение, че под натиска на Франция и други страни, изпитващи проблеми, ЕЦБ ще понижи днес основния лихвен процент 0.1% от сегашните 0.15%. Тази мярка ще доведе до локално отслабване на единната валута, но нищо повече, тъй като механизмът на сваляне на и без това ниската лихва едва ли ще окаже силна подкрепа на икономиката.
Съществува и още едно мнение, битуващо на пазарите - обявяването на срока и условията за начало на изкупуване на активите, което така страстно се очаква от пазара. Ако това се случи, еврото ще се окаже под силен натиск и низходящата тенденция ще продължи.
Оценявайки общата картина, може да се направи изводът, че както и да се развият събитията, в средносрочна перспектива единната валута по-скоро ще остане под натиск спрямо основните си конкуренти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар