сряда, 3 септември 2014 г.

Путин и Порошенко се договориха за прекратяване на огъня в Украйна

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Пьотр Порошенко се договориха за прекратяване на огъня в Донбас, където Киев воюва с проруските сепаратисти, е съобщила прес-службата на Порошенко, а Кремъл е уточнил, че двамата президенти в голяма степен са съгласували условията за примирие, и сега своята дума трябва да кажат бунтовниците.
Путин и Порошенко са се договорили да изготвят план за прекратяване на огъня още през миналата седмица в Минск. Оттогава досега, обаче, ситуацията в източна Украйна сериозно се усложни: отстъпващите опълченци неочаквано откриха втори фронт и преминаха в настъпление. Киев и Запад твърдят, че на тяхна страна воюва руската армия, а Москва отрича.
В четвъртък НАТО ще даде отговор на Русия на срещата на върха в Уелс, а в петък ЕС има намерение да засили санкциите против Кремъл.
На фона на това президентите на Украйна и Русия са провели телефонен разговор в сряда. "Резултатът от разговора е бил договорка за постоянно прекратяване на огъня в Донбас. Било е постигнато взаимно разбиране относно стъпките, които ще помогнат за установяване на мир", е съобщила прес-службата на Порошенко в сряда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар