сряда, 10 септември 2014 г.

Забавяне на дефлацията в Гърция през август

През август потребителските цени в Гърция се понижиха с 0,3% в сравнение с аналогичния период от миналата година, на фона на продължаващата рецесия.
Така дефлацията се забави с 0,7% през юли и 1,1% през юни.
Регистрирано е понижение в цените на образованието (-3,9%), хранителните продукти и напитките (-2,4%) и цените в сферата на културата и отдиха (-2,5%).
Цените са паднали с 1,2% в сравнение с юли на фона на рязкото намаляване на стойността на дрехите и обувките заради летните разпродажби.
Икономиката на Гърция се намира в дълбока рецесия, която продължава вече 7 години, в резултат на която страната изгуби една четвърт от брутния си вътрешен продукт, а нивото на безработица достигна 26%.
В условия на намалена покупателна способност на населението, цените на дребно намаляваха от март миналата година, когато индексът на потребителските цени за първи път от началото на финансовата криза показаха отрицателни стойности. От септември миналата година, до до август през тази, средната дефлация възлиза на 1,4% на годишна база.
Да напомня още веднъж - дефлацията представлява снижаването на потребителските цени, което на пръв поглед изглежда чудесно от гледна точка на потребителите, но всъщност, тя кара домакинствата да отлагат разходите си, за да изчакат ново понижение на цените, което от своя страна свива бизнес-активността, оттам води до покачване на безработицата. Всички тези фактори биха довели до изпадане на икономиката в дефлационна спирала. В икономическата теория се счита, че най-здравословно за икономиката на дадена страна е инфлационно ниво от 4-5 %.


Няма коментари:

Публикуване на коментар