събота, 7 юни 2014 г.

Forex - основи на техническия анализ (част 3)

Трендови линии


Трендовата линия представлява ниво на графиката, което не може да бъде пробито/преодоляно от цената. Ако се намира над равнището на цената то тогава се дефинира, като съпротива (resistance), ако се намира под равнището на цената тогава се дефинира, като подкрепа (support). 



Ценови коридор: се дефинира, като успоредни линиии, които ограничават ценовите колебания при развитието на определен тренд (горната графика). Трендовите линиии могат да се използват като сигнали за влизане и за излизане от позиция. Например при откриването на нова позиция може да се определи входно ниво, което е близо до ясно дефиниран тренд и същата позиция да се задържи докато този тренд не бъде пробит. Аналогично пробив в линията на съществуващ тренд може да бъде основа за закриване на държани преди това позиции в посоката на тренда. Трендовете са функция на времето и обема т.е. колкото по-дълго във времето продължава един тренд, толкова по-значим е той, освен това обема има склонността да се увеличава в посоката на съществуващия тренд. Друга характеристика на тренда е неговия наклон: счита се че най-надеждни са трендови линии с наклон 45 градуса.


Реверсиращи модели ( индикации за промяна на тренда)


Двоен връх: 
1/B. Връх
2/D. Връх
3.   Линия на шията: фигурата се активирa при пробив под линията на шията при точка Е.





Тази фигура освен посока на движение дава и приблизителната цел, която трябва да се очаква да бъде достигната при подаване на сигнала: FG = растоянието от върха до линията на шията. Това е един от най-надеждните ценови модели и пробивите при точка Е обикновено са последвани от рязко движение в посока надолу. В повечето случаи е вероятно цената да се върне към точка F за да “потвърди валидността на пробива” преди да започне действително силното движение. Огледалния образ на тази фигура е двойно дъно и има същото тълкувание, но пробива води до поскъпване.

Глава и рамене





  1. Ляво рамо
  2. Глава
  3. Дясно рямо 
Пробив под линията на шията (при точка D) е сигнал за начало на движение против посоката на предходния тренд. Обикновенно цените се придвижват на разстояние равно на разстоянието от главата до линията на шията. Този модел освен посока на движение дава и приблизителната цел която трябва да се очаква да бъде постигната от цената след получаване на сигнала: DF=  на разтоянието от главата до линията на шията. Този модел е изключително надежден и обикновенно постига точно целите си. Линията на шията може да бъде под малък ъгъл, както е показано на фигурата по-горе, където ясно се вижда рязката обезценка на USD след пробива в модела. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар