петък, 20 юни 2014 г.

Политика и валути: страхове за Европа?

Досега тази година, забележителният брой на избори в Европа - по-специално на местните и европейски избори в целия ЕС – който видяхме доведе до забележителни промени към националистическите настроения. Вътре в Еврозоната, Франция и Гърция се преместиха към сепаратизъм, а с подобни резултати извън нея дойдоха Англия и Дания.
В референдума за независимостта на Шотландия, страната ще гласува дали да остане част от Обединеното кралство, или дали да се отцепи според желанията на управляващата правителството Шотландската национална партия. Тези избори ще бъдат важни за всеки, който залага в бъдещето на паунда, както и в политическото бъдеще на Обединеното кралство.
В случай, че шотландците се опитат да приемат еврото вместо паунда, ще видим ефект върху тази валута. Но тъй като лирата е предпочитаният от тях вариант и всяко приемане на еврото ще дойде доста след като обявяването на независимостта се реши, ние ще трябва да приемем, че всяко форекс въздействие ще бъде върху лирата за момента.
Европейският съюз трябваше да посрещне наплива на агресори в парламента си след изборите през май, позиция която няма да се промени до следващите избори през 2019 година. Може би по-значително общественото гласуване в няколко ключови страни даде да се разбере, че националистическия суверенитет е по-важен за тях, отколкото икономическата и политическата полза на европейската интеграция. В Шотландия, референдумът е все още трудно да се предскаже, макар че сивия пазар на IG по темата предполага мажоритарен вот за Не.
И така, какво въздействие увеличените националистическите чувства и несигурност са донесли за валутните двойки по цялата Еврозоната и Обединеното кралство?
Европа
Изпълнението на EUR/USD по време на подготовката за и последствията от изборите през май беше доста красноречиво: еврото започна месеца на 1.3868 и завърши на 1.3634, което представлява спад от 234 пипса. Това е най-големият спад виждан досега тази година, а еврото показа някои признаци на подобряване спрямо долара оттогава.
Следене на изпълнението на валутната двойка през целия месец повдига възможността за други фактори, влияещи върху движението, по-специално засилването на долара, тъй като икономиката на САЩ се подобрява. Но спадът по-нататък само подчертава влиянието на европейската несигурност; по време на седмицата на изборите (които започнаха на 22 май) еврото преживя ускорен спад от 7.5 пипса на ден до 13.
Еврото също видя спад в стойността си за месец май и в сравнение с валутите от Япония, Швейцария, Великобритания, Канада, Южна Африка и Сингапур. Тези избори не са се борили по въпроса за единната валута, така че националистическите настроения са най-вероятната причина за тежкото положение на еврото.
Великобритания
Както и с предстоящия референдум за Шотландия, Великобритания видя завой към национализъм през май, когато европейските и местните избори доведоха до решителна победа за британската Партия за независимост.
Да се отдалечава от икономическата мощ на Европейския съюз изглежда, че е непопулярен ход за пазарите, тъй като седмицата, в която изборите се проведоха видяхме спад на паунда срещу основните и останалите валутни двойки през по-голямата й част. Паундът спадаше с 26 пипса на ден спрямо долара: над шест пъти по-бързо, отколкото за месеца като цяло. Той дори се понижи спрямо еврото; тъй като се оказва, че ясното и целенасочено сепаратистко движение във Великобритания е развълнувало пазарите повече от резултата в Европа.
По-трудно е да се установи влиянието на шотландския национализъм, тъй като изборите са все още месеци напред, а пътя към референдума е дълъг. Големите спадове по паунда изглежда ще се появят когато ключовите съобщения са направени, въпреки че, GBP/USD се отпусна с 66 пипса в седмицата след като референдума бе потвърден и с 80 пипса, след като въпросът беше приключен. Изпълнението на паунда срещу еврото също беше лошо и след двете съобщения, спадайки с 122 и 140 пипса съответно.
Тези движения настъпиха в лицето на широко положителен период за стерлинга, който е доста по-висок по време на писането, както срещу долара, така и спрямо еврото, отколкото беше, когато референдумът беше потвърден през октомври 2012 година. Така че се оказва, че всяко действие от тези събития в Шотландия има върху лирата краткосрочен ефект, за момента минимален.
В действителност, трябва да се отбележи, че това е необичайно тих период за движението на валутните курсове, по различни причини. Докато движенията към политическия национализъм са отчасти неуредени, те очевидно те не са искрата, която пазарите очакват. Това трябваше да се очаква, тъй като мирните политически движения са склонни да имат по-бавно въздействие на изгаряне. Щом национализмът започне да има истински политически лагер в Европа, обаче, тази ситуация може да се промени.
Източник: http://forexnews.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар