четвъртък, 12 юни 2014 г.

Щатският долар трупа печалби спрямо еврото за четвърти пореден ден

Очакванията за нови разпродажби на единната валута са подкрепяни от голяма част от пазарните анализатори


ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Еврото продължи да губи позиции спрямо долара и се приближи до 4-месечното дъно, което докосна на 5 юни. Основната причина за разпродажбите на единната валута продължава да бъде решението на ЕЦБ да намали основния лихвен процент, като по този начин създаде диференциал между лихвите в САЩ и в еврозоната. Този факт, допълнен с отличните икономически новини отвъд Океана, дава солидна подкрепа на зелените пари спрямо еврото.
Спекулациите, че Федералният резерв на САЩ може да преразгледа плановете си за увеличение на лихвените равнища и да прибегне до това по-рано от очакваното, доведоха до увеличение на доходността по дългосрочните облигации на страната. По-високата възвръщаемост от емитирания дълг дава подкрепа на долара, тъй като тези облигации са деноминирани в долари и ръстът в тяхното търсене води до ръст в търсенето на зелени пари, с които да се закупи този дълг.
Еврото изгуби позиции спрямо по-голямата част от основните валути, срещу които се разменя, на фона на продължаващия отзвук от срещата на Европейската централна банка (EЦБ). В четвъртък институцията взе решение да намали основния лихвен процент до 0,15% и да изпрати лихвите по междубанковите депозити на отрицателна територия за първи път в историята.
Разпродажбите на единната валута са подкрепяни от голяма част от пазарните анализатори, които са на мнение, че текущата парична политика на ЕЦБ ще доведе до по-слабо евро. От друга страна има и експерти, които се противопоставят на горното мнение, заставайки зад позицията, че излишъкът по текущата сметка на еврозоната, както и трупането на капитал от финансовите институции в региона, които имат за цел да намалят своето ниво на ливъридж, води до по-голямо търсене на единната валута и ефекта от този ход на централната банка няма да има толкова голяма тежест.
Едно евро се разменя срещу 1,3535 долара, след като по-рано днес достигна дъно при 1,3520. GBP/USD се търгува около 1,6780, след като вчера лирата изгуби 0,1%. В същото време един долар се разменя за 102,30 йени.
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР
EUR/USD
Загубите за еврото продължават с пълна сила и през днешния ден. Във вторник цената успя да пробие силната подкрепа при 1.3585 и се насочи към тест на дъното от 5 юни при 1,3500. Двойката излезе от консолидацията, в която се намираше и предимството се завърна на страната на долара.
В случай, че цената продължи да се понижава и успее да пробие дъното при 1.3500, можем да очакваме задържане около следващото ключово ниво при 1,3478, което е най-ниската стойност за тази година.
GBP/USD
Британската лира продължава да тества горната граница на ценовия канал, построен от началото на май. Затрудненията на цената да пробие това ниво създават предпоставки за продължаване на текущия низходящ тренд.
Основната подкрепа се намира около 1,6688, а текущата съпротива, която паунда трябва да пробие, за да възстанови своето предимство, се намира при 1,6825.
USD/JPY
Техническата фигура "Биче поглъщане" (Bearish Engulfing), която е индикатор за обръщане на възходящ тренд, дава предимство йената през последните дни. В същото време подкрепата на 100-дневната пълзяща за момента ограничава по-сериозно низходящо движение.
От друга страна, поскъпването на щатския долар спрямо останалите основни валути създава предпоставки за обръщане на текущото движение в полза на зелените пари.

Източник: Investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар