вторник, 3 юни 2014 г.

Forex - основи на техническия анализ (част 1)

Теория на Dow   Според неговата теория всеки фактор, който може да повлияе на пазара в крайна сметка ще бъде отразен в цените на индексите.
На пазара има три типа тенденции:  определението е следното при възходящ тренд всеки следващ пик на цените и всяко следващо дъно трябва да бъдат разположени по –високо от предходните. Обратно при низходящ тренд последователността трябва да бъде: пиковте и дъната да са разполоожени по-ниско от предходните. Според Dow това е основата на анализа на трендовте/тенденциите. Той извежда три категории трендове: първичен, вторичен и краткосрочен. Най-голямо значение има първичния или основния тренд с продължителност няколко години. Вторичния или средносрочния тренд се явява коригиращ на основния и е с продължение до няколко месеца. Карткосрочните трендове са с продължителност до месец и коригират средносрочните колебания.
Основният тренд има три фази:
I-ва фаза: натрупване- това е периода когато само най-далновидните и информираните ийнвеститори започват да се включват в пазара тъй като цялата информация свързана с предходния тренд е вече отчетена/отразена в цените.
II-ра фаза: това е фазата когато в пазара започват да се включват инвеститорите следващи тренда с технически анализ. Цените започват да растат стремително и фундаменталните данни са по-оптимистични.
III-та фаза: заключителна фаза: когато в пазара се включат и дребните инвеститори и всички започнат да разпозанават текущия тренд в средствата за масова информация. Фундаменталните новини са блестящи и всички са оптимистично настроени. Това е момента преди тренда да започне да реверсира.
Обемът трябва да потвърждава тренда: обема на търговията трябва да се повишава  повишава в посоката на тренда/да го потвърждава.

Трендът има склонността да се саморазвива/ускорява:  това означава, че трендът ще се стреми към продължение, докато не се получи ясна индикация за реверсия. Индикации за реверсии могат да бъдат нива на подкрепа и съпротива, трендови линия, плъзгащи средни , реверсиращи модели, предмет на индивидуален избор е кои инструменти ще бъдат ангажирани и приложени в анализа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар