понеделник, 30 юни 2014 г.

Инфлацията в Еврозоната се държи стабилно при 0.5%

Инфлацията на потребителските цени в Еврозоната се е задържала през юни, като подчертава опасения относно заплахата от дефлация в региона, показаха предварителните официални данни в понеделник.
В доклад Евростат каза, че индексът на потребителските цени се е увеличил със сезонно изгладените 0.5% този месец, в съответствие с очакванията и е останал непроменен спрямо май. Нивото остава доста под целта от близко, но малко под 2% на Европейската централна банка.
Базовият CPI, която изключва разходите за храна, енергия, алкохол и тютюн, е нараснал със сезонно изгладените 0.8% през юни, ускорявайки се от 0.7% през май и над очакванията за четене от 0.7%.
В отделен доклад Европейската централна банка заяви, че паричното предлагане M3 в единния валутен блок е нараснало на годишна база от 1% през миналия месец, надхварляйки прогнозите за печалба с 0.7%. Паричното предлагане M3 в Еврозоната се повиши с 0.7% през предходния месец.
Кредитите за частния сектор са намалели с темп от 2% на годишна база през май в сравнение с очакванията за спад от 1.6%, след спада с 1.8% през април.
По-рано сутринта Destatis съобщи, че германските продажби на дребно са паднали до сезонно изгладените -0.6% от -1.5% в предходния месец, чиято цифра бе ревизирана надолу от -0.9%. Анализаторите очакваха немските продажби на дребно да се повишат с 0.8% през миналия месец.
След излизането на данните, еврото задържа печалбите срещу щатския долар, с EUR/USD нараствайки до 1.3659.
В същото време, европейските фондови пазари остават по-високи. Euro Stoxx 50 се укрепи с 0.2%, френския CAC 40 леко поскъпна с 0.1%, германския DAX нарасна с 0.4%, а в Лондон FTSE 100 напредна с 0.1%.
Източник: http://forexnews.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар