понеделник, 16 юни 2014 г.

Напрежението в Ирак и Украйна оказва натиск на европейските пазари

Инвеститорите обмислят възможностите от ескалация на военните и граждански сблъсъци и предстои период на търговия ден за ден, според експерт

Европейските акции приключиха втора поредна сесия със спад заради напрежението в Ирак и между Русия и Украйна, съобщава Bloomberg.
Регионалният Stoxx Europe 600 се понижи с 0,5% до 345 пункта. Индексът се понижи през миналата седмица и прекъсна 8 седмици на ръст заради газовия спор между Русия и Украйна, който доведе до спирането на газовите доставки за Украйна, и разрастващия се конфликт в Близкия Изток.
В Германия DAX 30 отписа 0,29% до 9 884 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,34% до 6 755 пункта, а във Франция САС 40 изтри 0,73% до 4 510 пункта.
“За пазарите на акции е невъзможно да устоят, тъй като има два фронта на напрежение – единият в Ирак и другият в Украйна”, коментира пред агенцията Лорн Баринг от B Capital SA в Женева, Швейцария.
“Инвеститорите обмислят възможностите от ескалация на военните и граждански сблъсъци и в двете страни. Ситуацията в Ирак дойде като изненада и е невъзможно да предвидим какво ще последва, затова предстои период на търговия ден за ден”, допълва Баринг.
Джихадистите в Ирак продължават да превземат населени места в северната част на страната и продължава да напредва към столицата Багдад.
Междувременно руският газов гигант Газпром спря доставките на синьо гориво за Украйна и въведе режим на предплащане на следващите доставки. Според компанията Киев е натрупал 4,5 млрд. долара дълг, заради което беше заведен иск в Арбитражния съд в Стокхолм.
Същевременно от САЩ дойде серия от позитивни новини, които обаче не успяха да оправят настроението на европейските инвеститори. Според оценките на Федералния резерв на Ню Йорк производствената активност в региона е нараснала през юни, докато анализатори очакваха спад. В отделен доклад на Фед е записано, че производственият сектор в САЩ се е разширил с 0,6% през май, докато икономисти очакваха ръст от 0,5%.
Същевременно Националната асоциация на строителните компании в САЩ съобщи, че доверието на строителния бизнес е нараснало през юни с най-силен темп от година насам. Индексът, изчисляван от асоциацията и Wells Fargo се е понижил до 49 пункта от 45 пункта през май.
Индексът продължава да е под границата от 50 пункта, която откроява ръста от спада в строителния сектор, но повишението му индикира, че темповете на спад в строителството се забавят.
Международният валутен фонд (МВФ) обаче понижи очакванията си за растежа на американската икономика заради перспективите пред заетостта. Актуализираната прогноза на Фонда предвижда икономически растеж от 2 на сто за тази година, което е под очакваните през април 2,8%. МВФ призова също Вашингтон да увеличи минималната заплата, която е под международните стандарти, за да се бори с бедността сред населението.
В днешната сесия акциите на BT поевтиняха с над 2 на сто, след като Sunday Times съобщи, че компанията може би ще трябва да плати 934 млн. долара по пенсионния план за една година.
Пазарната оценка на Telecom Italia SpA отписа над 4 на сто в днешната сесия, след като Mediobanca SpA съобщи, че ще се оттегли от Telco SpA – инвестиционен фонд, който притежава 22,4% от акциите на италианската телекомуникационна компания. Акциите на самата Mediobanca поевтиняха с малко под 2 на сто.
Източник: Investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар