сряда, 11 юни 2014 г.

Еврото изгуби позиции спрямо долара и се завърна в близост до 4-месечното дъно

Силните данни за състоянието на пазара на труда в САЩ продължават да подкрепят както фондовите пазари в страната, така и долара


ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР
Първият ден от новата седмица донесе сериозни загуби за еврото. Оптимистичното настроение на инвеститорите от САЩ, породено от добрите данни за икономиката, които бяха публикувани в петък, дадоха подкрепа за щатския долар, които спечели позиции спрямо единната валута.
В началните часове на търговията във вторник зелените пари успяват да задържат натрупаните печалби от понеделник на фона на продължаващото колебание в инвеститорите от Европа. Основната причина за загубите на еврото беше срещата на Европейската централна банка, на която беше взето решение лихвените равнища в региона да бъдат намалени до 0.15%, а възвръщаемостта по междубанковите депозити беше понижена до отрицателна стойност.
По този начин лихвеният диференциал между САЩ и еврозоната беше разширен, което направи зелените пари по-привлекателни, спрямо еврото. Това е така, защото по-високите лихвени равнища отвъд Океана означават, че инвеститорите разполагащи с парични средства в долари, ще получават по-висока доходност за тях, отколкото, ако тези средства бяха деноминирани в евро. Поради същата причина лихвеният диференциал може да окаже негативен ефект върху единната валута и спрямо британската лира.
Силните данни за състоянието на пазара на труда в САЩ, които бяха публикувани в петък, продължават да подкрепят както фондовите пазари в страната, така и долара. В допълнение, коментарите на председателя на Федералния резерв за Сейнт Луис Джеймс Булард, създадоха известно вълнение на пазарите, което също оказа положително влияние върху зелените пари. Булард заяви, че падащото ниво на безработицата, съчетано с окуражителните икономически данни, могат да го накарат да промени възгледите си за това, в какъв момент трябва да бъдат повишени лихвените равнища.
Едно евро се разменя срещу 1.3595 долара, след като по-рано днес достигна дъно при 1.3583. GBP/USD се търгува около 1.6805, намирайки се в близост до нивата на отваряне. В същото време един долар се разменя за 102.30 йени.
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР
EUR/USD
Еврото изгуби позиции в понеделник, но цената остава в рамките на текущите нива на консолидация. Силната подкрепа около 1.3585 беше тествана на няколко пъти, както през вчерашния ден, така и днес. В случай, че това ниво бъде пробито, цената ще се насочи към дъното от 5 юни при 1.3500, а валидността на краткосрочния низходящ тренд ще бъде потвърдена. Текущата съпротива при двойката остава при 1.3667.
GBP/USD


Британската лира вероятно се подготвя да възстанови негативното си движение спрямо долара, след като на няколко пъти тества горната граница на низходящия ценови канал, построен от началото на май. В случай, че разпродажбите за паунда станат факт, цената ще тества подкрепата при 1.6695. Бариерата, която лирата трябва да премине, за да продължи с опитите си за поскъпване, се намира около 1.6827.
USD/JPY
Двойката формира техническата фигура “Bearish Engulfing”, която е индикатор за предстоящо обръщане на възходящ тренд. През днешния ден ставаме свидетели на опит за печалби от страна на йената, които за момента са ограничавани от силната подкрепа на 100-дневната пълзяща средна. В случай, че това ниво бъде преодоляно, можем да очакваме понижение на цената до следващото ниво на подкрепа при 101.50.

Източник: Investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар