вторник, 15 септември 2015 г.

WSJ: Централните банки на развитите страни, които вдигаха лихвите през последните години, трябваше след това отново да ги намаляват

Повече от 10 банки на развити страни, които вдигаха лихвите през последните 7 години от финансовата криза през 2008 г., трябваше след това отново да ги намаляват, пише The Wall Street Journal.
Тази статистика може да послужи за урок за ръководителите на ФЕД, които планират в скоро време увеличаването на лихвите за пъви път от 2006 г. насам.
Между страните, чиито централни банки по една или друга причина вдигаха лихвите през последните години са Швеция, Израел, Канада, Австралия и Южна Корея. Освен това, през 2011 г. ЕЦБ също предприе тази стъпка, докато беше под управлението на Жан-Клод Трише. По неговите думи, той е бил принуден да предприеме тази стъпка заради високите цени на горивата и заплахата от повишена инфлация.
Междувременно страните, в които лихвата остана на минималното от времената на кризата насам ниво, в частност САЩ и Великобритания, изпитаха по-стремително възстановяване на икономиките си през последните години и темпът на нарастване на БВП е по-висок, отколкото, например, в Еврозоната. Именно този факт води ръководителите на ФЕД и Банката на Англия до мисълта, че икономиките на тези страни са достатъчно укрепнали, за да преживеят безболезнено постепенната нормализация на парично-кредитната си политика.
Именно думата "постепенно" тук е ключова, като процесът може да се разтегне с години и даже десетилетия.



Няма коментари:

Публикуване на коментар